
De meeste kogelvissen maken een krachtige neurotoxine aan met de naam tetrodotoxine. Dit gif zit voornamelijk in de lever, eierstoffen en het maagdarmkanaal met wat kleinere hoeveelheden in de rest van het lichaam. Het gif is 1200 keer giftiger als het ook al niet zo onschuldige blauwzuur. In landen als Japan (als fugu) en Korea (als bok-uh) geldt de kogelvis als een echte delicatesse. Koks mogen de vis alleen maar bereiden wanneer ze een speciaal diploma hebben. Maar zelfs dan gaat het nog geregeld mis. Cijfers uit Japan melden dat er jaarlijks gemiddeld 30 gevallen van vergiftiging met kogelvis plaatsvinden waarbij per jaar tot 6 doden vallen te betreuren.
De eerste symptomen van vergiftiging treden op na ongeveer 30 minuten. Er ontstaat een soort van gevoelloosheid in de lippen en de tong, gevolgd door kwijlen, zweten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, diarree, algeheel gevoel van zwakte, lethargie, verlies van coördinatievermogen, stuiptrekkingen, benauwdheid, voortschrijdende verlammingsverschijnselen, ademhalingsproblemen, coma en een zekere dood. Die dood is vaak niet te voorkomen omdat er geen enkel middel is dat het gif kan neutraliseren.
Wanneer de hoeveelheid gif net niet voldoende is om iemand te doden kan die persoon dagenlang in een staat van bijna-dood verkeren, terwijl hij toch niet het bewustzijn heeft verloren. Het verhaal gaat dat de bewoners van het Caribische eiland Haïti deze wetenschap hebben gebruikt om de kogelvis als ingrediënt te gebruiken in hun brouwsels om mensen als zombie te maken in hun Voodoo-rituelen.
Officieel komt de kogelvis hier niet voor. Ik ben er niet meer zo zeker van, want op Texel spoelde in 2014 eentje aan. Zie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten